Partijlijnen

De Partijlijnen is een programma en verkiezingsdebat in de OBA in aanloop naar de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen 2018, waarin acht architectenbureaus in opdracht van Architectuurcentrum Amsterdam de partijprogramma’s analyseren en verbeelden. De partijlijnen zijn dus letterlijk op papier gezet.

Samen met studio BLAD heb ik het verkiezingsprogramma van Forum voor Democratie geanalyseerd en vertaald naar een kaartbeeld. Een vlekkenplan dat oogt als een verzameling kreten en krantenknipsels; bordeauxrood in de tinten van FvD’s logo. Ingezoomd wordt duidelijk wat de implicaties van het programma voor de stad zijn; bouwen gaat boven bomen, sociale huur wordt koop, kunstenaars krijgen geen subsidie of hulp bij het vinden van werkruimte, er komen geen nieuwe asielzoekers in de stad bij, en hoogbouw wordt aan de randen van de stad geplaatst. Conclusie: de stad verhard.

Het verkiezingsdebat vond plaats op 6 maart 2018 in de OBA. De andere kaarten zijn gemaakt door Cie., Space&Matter, Inbo, Heren 5, Urhahn, R U + P A (Rudy Uytenhaak + Partners Architecten) en Hosper met M3H.

3 maart 2018